Trwa ładowanie...

Komisarz UE Stella Kyriakides tłumaczy strategię "od pola do stołu" [OPINIA]

- Chcemy, aby do 2030 roku stosowanie pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych oraz utrata składników odżywczych zmniejszyły się o 50 proc., a udział rolnictwa ekologicznego osiągnął 25 proc. - pisze unijna komisarz. Stella Kyriakides objaśnia strategię "od pola do stołu".

Unia chce zmian w produkcji żywnościUnia chce zmian w produkcji żywnościŹródło: Pixabay
dndfqqi
dndfqqi

Pandemia koronawirusa ma ogromny wpływ na nasze życie, sposób pracy i kontakty z ludźmi. A nawet na to, jak wyobrażamy sobie przyszłość. Kryzys w opiece zdrowotnej przekształcił się w globalną recesję, której konsekwencje odczuwa wiele sektorów, w tym rolnictwo i przemysł spożywczy. Bezpieczeństwo żywnościowe jest zagrożone na całym świecie, a wielu ludziom brakuje najbardziej podstawowej rzeczy.

Zapewnienie bezpiecznej i wartościowej żywności pozostaje zasadniczym elementem walki z pandemią koronawirusa, zwłaszcza w przypadku społeczności ubogich i podatnych na zagrożenia. Na całym świecie głoduje prawie 690 mln osób, czyli o 10 mln więcej niż w 2019 r. Pandemia zaś może zwiększyć tę liczbę o kolejne miliony ludzi.

To musi się zmienić

Nie ulega wątpliwości, że sposób, w jaki obecnie produkujemy i konsumujemy żywność, powinien ulec zmianie. W UE rolnictwo odpowiada za ponad 10 proc. emisji gazów cieplarnianych. Mówiąc wprost – nasze metody produkcji niszczą planetę i ekosystemy. Jesteśmy nieefektywni i nieetyczni, marnujemy jedną piątą produkowanej żywności, gdy tymczasem 36 mln obywateli UE nie może pozwolić sobie codziennie na wysokiej jakości posiłek. Koszty opieki zdrowotnej nadal rosną. 50 proc. dorosłej populacji UE ma nadwagę. Jest w tym niewątpliwa sprzeczność. Musimy się zmienić. Musimy poczuć głód zmian.

Komisja Europejska kierowana przez Ursulę von der Leyen od samego początku z zaangażowaniem działa na rzecz przemian i stara się przekształcać wyzwania w nowe możliwości. W ramach Europejskiego Zielonego Ładu przyjęliśmy strategię "od pola do stołu", która jest drogowskazem dla przyszłych działań. Jest to program transformacji mający na celu budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych, w którym uwzględniono nierozerwalne powiązania między zdrowiem ludzi, zdrowiem społeczeństw i zdrowiem planety. Zrównoważony system żywnościowy musi zagwarantować, że zdrowa żywność będzie dostępna i przystępna cenowo dla wszystkich, niezależnie od okoliczności – w czasach normalności i w czasach kryzysu.

dndfqqi

Zrównoważona produkcja to klucz

Europa musi być liderem pod względem ambicji i zaangażowania. W strategii "od pola do stołu" wyznaczamy jasny kierunek działań wraz z ambitnymi i konkretnymi celami prowadzącymi do transformacji systemu żywnościowego UE. Chcemy, aby do 2030 r. stosowanie pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych oraz utrata składników odżywczych zmniejszyły się o 50 proc., a udział rolnictwa ekologicznego osiągnął 25 proc. Przekształcimy produkcję żywności tak, aby stała się zrównoważona.

Komisarz Unii Europejskiej Stella Kyriakides Komisja Europejska
Stella KyriakidesŹródło: Komisja Europejska, fot: Candice Imbert

Wiemy, że nasi obywatele wolą zdrową i pozyskiwaną w zrównoważony sposób żywność. Dopilnujemy, by zawsze mieli do niej dostęp, a jednocześnie mogli korzystać z informacji pozwalających dokonywać zrównoważonych wyborów żywieniowych. Dlatego też wprowadzimy łatwo zrozumiałe etykiety opisujące produkty spożywcze: jak zostały wyprodukowane, jaka jest ich wartość odżywcza i w jaki sposób wpływają na środowisko.

Nasze ambicje sięgają również poza granice Unii. W ramach współpracy międzynarodowej, polityki handlowej i zielonych sojuszy będziemy propagować bardziej zrównoważone praktyki w zakresie rolnictwa i rybołówstwa, ograniczanie wylesiania, zwiększanie różnorodności biologicznej oraz poprawę bezpieczeństwa żywnościowego i wyników w zakresie żywienia.

dndfqqi

Zdrowa i ekologiczna planeta

Transformacja doprowadzi do dalekosiężnych zmian i pociągnie za sobą koszty, których część weźmiemy na swoje barki. Dzięki strategii "od pola do stołu" chcemy pomóc rolnikom, rybakom i producentom żywności stać się liderami pod względem zrównoważonego rozwoju i odnieść zasłużone korzyści.

Walcząc z pandemią COVID-19, musimy jednocześnie zbudować lepszy, solidniejszy i sprawiedliwszy system żywnościowy z wykorzystaniem strategii "od pola do stołu". Tego potrzebuje społeczeństwo i tego potrzebuje planeta. Hasło tegorocznego Światowego Dnia Żywności doskonale odzwierciedla istotę naszej pracy: "Razem uprawiamy, żywimy, wspieramy" ("Grow, Nourish and Sustain. Together").

Mając za drogowskaz strategię "od pola do stołu", będziemy mogli osiągnąć nasz cel: zapewnimy zdrową i produkowaną w zrównoważony sposób żywność pochodzącą ze zdrowej i ekologicznej planety. Należy się to naszym obywatelom i naszej planecie.

dndfqqi

Stella Kyriakides w Komisji Europejskiej odpowiada za zdrowie i bezpieczeństwo żywności

Koronawirus. Specustawa o ochronie zdrowia. Piotr Mueller o pracy lekarzy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dndfqqi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dndfqqi